Här är allt som händer med din kropp när du råkar äta möglig mat

Föreställ dig: du har precis gjort en smörgås fylld med alla dina favoritpålägg och tagit ett stort bett. Efter att du har njutit av din första tugga upptäcker du några små luddiga gröna mögelprickar på brödet. Sen börjar rädslan ta över när du börjar tänka på vad den mögliga svampen gör med din kropp. Så, vilka är de verkliga konsekvenserna av att äta mögel av misstag? Svaret kan faktiskt vara förvånande.

Och mögel är förmodligen mycket vanligare än du tror. Livsmedels- och säkerhetsinspektionen på Jordbruksverket i USA förklarar: "Mögel är mikroskopisk svamp som bor på material av växter eller djur. Ingen vet hur många arter av dessa svampar som finns, men uppskattningen är från tio tusentals till kanske 300 000 eller mer."

"Det mesta mögel är trådformiga organismer, och produktionen av sporer är karaktäristisk för svamp generellt sett," förklarar insektionens sajt. "Dessa sporer kan transporteras av luft, vatten eller insekter." De bästa förutsättningarna för mögel att växa är givetvis där det är varmt och fuktigt, och alarmerande nog kan det uppstå i vilken storlek och form som helst.

Mögel på livsmedel ser inte alltid likadant ut – det kan vara pudrigt, dammigt, luddigt, svart, vitt, grått, grönt eller gult. År 2020 förklarade Dr. Carla Gervasio, en specialist på orientalisk medicin, för Shape att dessa sporer inte bara växer på mat. De kan finnas i luften, till exempel, likväl som på diskbänkarna där vi förbereder vår mat och även på svampen vi använder för att diska våra tallrikar.

Ätbara objekt är dock där du oftast kommer att hitta mögel, särskilt när de har passerat utgångsdatumet. Hur lång tid det tar för livsmedel att bli olämpliga för konsumtion beror naturligtvis på om de är märkta som färskvaror, semi-färskvaror eller torrvaror.